عکاسی ماکرو چیست؟

عکاسی ماکرو چیست؟

عکاسی ماکرو Macro photography

عکاسی ماکرو به نوعی عکاسی گفته می شود که در آن تصویر اشیا با نسبتی بیشتر از ۱:۱ بزرگتر از اندازه واقعی شان، گرفته می‌شود.

در عکاسی ماکرو واقعی باید فاصله بین لنز تا صفحه تصویر از فاصله لنز تا سوژه بیشتر باشد.

لنز های ویژه ماکرو  اختصاصاً برای نزدیک شدن زیاد به سوژه و جلوگیری از تغییر شکل تصویر طراحی شده اند. بعضی از لنزهای تله فتو نیز دارای قابلیت ماکرو می باشند که با ترکیب اپتیکی ویژه ای که دارند می توانند در شرایط بسیار نزدیک به سوژه نیز روی آن فوکوس نمایند.

عکاسی ماکرو Macro photography

یکی از مزایای دوربین های دیجیتال این است که بیشتر آنها قادر به عکاسی ماکرو با کیفیت خوب می باشند. در بعضی از انواع دوربین ها، این امکان وجود دارد که تا حد بسیار زیادی به سوژه نزدیک شوند، ولی در بعضی دوربین های دیگر از زوم برای پر کردن کادر و بزرگ کردن سوژه استفاه می شود. بطور کلی در عکاسی ماکرو، سرعت شاتر بسیار پایین است و استفاده از یک پایه محکم برای عکاسی ایده بسیار خوبی است.

نماهای بسیار نزدیک معمولا بسیار جالب و نیز مفید می باشد. در عکاسی ماکرو جزئیاتی از شیء دیده می شود که با چشم معمولی نمی توان دید.

استفاده دیگر عکاسی ماکرو در صنعت است که برای بازرسی و کنترل کیفیت از آن استفاده می‌شود. مثلا برای ثبت تصویر اجزاء ارزشمند دستگاهها از این تکنیک استفاده می کنند. بطور کلی نمای درشت و نزدیک اشیاء می‌تواند کاربردهای بسیار متنوعی داشته باشد. همانطور که قبلا ذکر شد تصویر نمای نزدیک یک شیء معادل نگاه کردن به آن شیء با ذره بین است. جزئیاتی که بطور معمول قابل دیدن نیستند ناگهان بیرون می زنند و زیبایی‌ها یا زشتیهای نهفته جسم به چشم می‌آیند. برای مثال گلها برای این عکاسی سوژه بسیار جالبی می‌باشند. دو چالش مهم در عکاسی ماکرو عبارتند از: باریکی عمق میدان بخاطر نزدیکی زیاد لنز به سوژه و دیگر سختی نورپردازی جسم بگونه‌ای که روی آن سایه نیفتد. در ادامه بحث به این دو موضوع می‌پردازیم.

با استفاده از حالت ماکرو می توانید در فاصله های خیلی نزدیک به سوژه خود عکاسی کنید

رایج ترین روش برای عکاسی از گلها در طبیعت عکاسی ماکرو می باشد. در گذشته ، عکاسی ماکرو به معنی استفاده از دوربینهای SLR و خریدن لنزهای مخصوص بود که هزینه ای بین صد تا هزاران دلار به دنبال داشت . اما این مساله در مورد دوربینهای دیجیتال فرق می کند. در واقع اکثر دوربینهای دیجیتال این ویژگی را دارند که به صورت خودکار می توانند روی حالت ماکرو فعال شوند .

در حالت ماکرو شما می توانید تا جایی که امکان دارد از موضوع خود تصویر کلوزآپ زیبایی بگیرید که این حالت در عکاسی از گلها بسیار مهم است . به همین دلیل آیکون یا علامت حالت ماکرو در اکثر دوربینهای دیجیتال به شکل گل لاله است.

بهتر است برای پیدا کردن این فاصله در دوربین خود به دفترچه راهنمای آن مراجعه کنید. قابلیت نزدیک شدن به یک موضوع از تواناییهای خوب و مفید دوربین است اما این کار محدودیتهایی را هم به دنبال دارد.

یکی از محدودیتهای ماکرو ،  عمق میدان بسیار کم است. عمق میدان فاصله ای است که هر شیء جلو یا پشت سوژه شما در حالت فوکوس قرار دارد و در حالت ماکرو این فاصله بسیار کم است. در نتیجه بیشتر تصویر تار است اما خود این محدودیت گاهی مفید است و با این کار می توانید تمام توجه بیننده را به موضوع مورد نظر خود معطوف کنید.

مشکل دوم زمان نوردهی زیاد آن است که البته این مشکل حل نشدنی نیست. نور دهی زمانی است که شاتر دوربین برای ثبت تصویر بازمی ماند . در حالت ماکرو دیافراگم کوچک است و شاتر باید این نور دهی کم را جبران کند، بنابراین احتمال فریز (freeze) شدن حرکتها در عکاسی ماکرو بسیار کم است. اگر گل مورد نظر شما در اثر وزش نسیمی حرکت کند یا دستتان در حالت ثابتی نباشد تصویر شما تار خواهد شد.

توجه داشته باشید پس از عکاسی با حالت ماکرو ، دوربین خود را از حالت ماکرو خارج کنید. چون این کار باعث می شود عکسهای بعدی شما تار و مبهم شوند. در برخی دوربینها ، تنظیم حالت ماکرو به صورت مستقل و جداگانه است مثل حالت پرتره . اما در برخی دیگر حالتی مکمل است و با سایر حالتهای دیگر ، تنطیم و فعال می شود . اگر دوربین شما به این صورت عمل می کند بهترین حالت این است که گزینه پرتره را در ارتباط باحالت ماکرو انتخاب کنید.

نکاتی در مورد استفاده بهتر از حالت ماکرو

اگر می خواهید از گلهای یک باغ یا گلهای وحشی طبیعت عکاسی کنید ، روزی پر نور اما در عین حال ابری را برای عکاسی انتخاب کنید. زیرا ابرها باعث پخش شدن نور خورشید و در نتیجه ملایم شدن رنگها و سایه ها می شوند . اگر می خواهید روز عکاسی کنید که آسمان صاف و بدون ابر است ، ساعتهای قبل از غروب و بعد از طلوع خورشید مناسب هستند. در این ساعات رنگها روشن تر بوده و کنترل سایه ها کار آسان تری می باشد. به خاطر داشته باشید از فلاش داخلی دوربین خود هنگام نزدیک شدن به سوژه استفاده نکنید زیرا فیلم یا سنسور،  بیش از حد نور دریافت می کند.

نسیم و باد ناگهانی می تواند کار عکاسی را دشوار سازد ، به خصوص هنگامی که از حالت ماکرو استفاده می کنید. بهترین روش برای به حداقل رساندن این تاثیر این است که در میان مسیر وزش نسیم و سوژه قرار بگیرید. صبور باشید . منتظر بمانید نسیم بخوابد و سپس عکاسی کنید . به یک شات اکتفا نکنید و چندین عکس بگیرید . در عکاسی ماکرو شاید مجبور شوید برای نزدیک شدن به موضوع ، روی زانو خم شوید ، این کار را بکنید ولی مطمئن شوید که موضوع شما ،  تمام صفحه را گرفته است و فقط به خود سوژه توجه نکنید . برای اینکه تمام سوژه درتصویر باشد چند سانتی متر به عقب بروید . شاید هم بخواهید از چندین سوژه عکس بگیرید . در صورتی که سوژه مورد نظر شما در عکاسی ماکرو ، گل باشد توجه داشته باشید که تعداد گلها در عکس عدد فرد باشد: ۳ تا ۵ گل نسبت به ۲ یا ۴ گل جلوه بصری بیشتری دارند.

عکاسی ماکرو Macro photography

توجه داشته باشید روی گل مورد نظر سایه ای نیفتاده باشد . به همین خاطر در عکاسی ماکرو ، همیشه اشیاء اطرافتان مثل درختها ، سایر گیاهان ، ساختمانها و حفاظها را در نظر بگیرید.

به دلیل اینکه حالت ماکرو احتیاج به زمان نوردهی زیادی دارد ممکن است در اثر لرزش دست ،  تصویر شما تار شود ، استفاده از یک سه پایه احتمال این خطا را کاهش می دهد . همچنین با استفاده از سه پایه دیگر لازم نیست برای نزدیک شدن به موضوع روی زانو خم شوید یا حتی روی زمین بخوابید.

توجه داشته باشید در عکاسی ماکرو ، اگر رنگها و بافتی که در پس زمینه عکس شما قرار دارد با رنگها و بافت پیش زمینه شباهت داشته باشند ، جلوه بصری عکس از بین می رود حتی اگر دوربین به صورت اتوماتیک روی موضوع فوکوس کند و اطراف آن تار باشد.

موفق و پیروز باشید…

www.MahandMedia.ir